Yağ Enjeksiyonu: Günümüzün güzellik algıları yüz, popo , meme, kalça gibi bölgelerin dolgun ve hacimli görünmesini temel alıp bu bölgeleri dolgun olan kişileri güzel olarak tanımlamaktadır. Yağ enjeksiyonu da bu amaçla gelişen vücuttaki dolgun olmayan, zayıf bölgelerin dolgunlaştırılmasına dayanan bir yöntemdir.
İçindekiler
Yağ Enjeksiyonu nedir?
Yağ enjeksiyonu yüze ve vücuda dolgunluk sağlamak amacıyla yapılan adından da anlaşılabileceği gibi vücudun dolgun olmayan bölgelerine yağ enjekte edilmesidir.
Yağ enjeksiyonu, enjeksiyonda vücudun kendi yağ dokuları alınıp kullanıldığı için alerji riski yoktur, hazır dolgulara göre daha büyük hacimlerde yağ dokuları enjekte edilebilir ve dolayısıyla uygulama bölgelerinde daha fazla dolgunluk oluşur, etkisi hazır dolgulara göre daha kalıcıdır, kan dolaşımını arttırma, doku ve deri kalitesine olumlu etki etme gibi avantajlara sahiptir.
Bu uygulamaya neden ihtiyaç duyulur?
Yağ enjeksiyonu çoğunlukla mimik izlerinin gitmesi amacıyla çukur ve çizgileri doldurarak yüzü daha canlı göstermek için, elmacık kemiklerini belirginleştirmek için ya da çeneyi biraz büyütmek için yüzün tümüne ya da bir bölümüne, özellikle arkaya doğru çıkıntı isteyen kişiler için popo bölgesine, kalça kıvrımı oluşturmak için kalçaya, eğri bacak durumunda bacaklara, meme simetrisi ya da küçük meme durumunda memelere ve yaşlanma belirtilerini gidermek amacıyla ellere yapılır.
Operasyon için hazırlık süreci nasıldır?
Yağ enjeksiyonu için hazırlık süresinin ameliyat için hazırlık sürecinden hiçbir farkı yoktur. Yağ enjeksiyonu öncesinde hastadan tıbbi öykü alınır ve yağ enjeksiyonu genel anestezi altında gerçekleşecekse hastanın anesteziye uygunluğu test edilir.
Hastadan uygulamadan on gün öncesinde kan sulandırıcı ilaçların bırakması, sigara ve alkol tüketiminin durdurması, etkisi bilinmediği için bitkisel ürünlerin kullanımını bırakması istenir. Uygulama öncesinde sık olarak kullanılan ilaçlar düzenlenir ve tedavi planlaması yapılır. Yağ enjeksiyonu genel anestezi altında gerçekleştirilecekse uygulamadan bir gün önceki gece saat 12.00’den itibaren bir şeylerin yiyilip içilmesi yasaklanır.
Hastadan hastaneye refakatçisi ile birlikte gelmesi istenir ve hasta hastaneye geldiğinde kan tetkikleri yapılır, damar yolu açılır ve hasta ameliyat için beklemeye başlar.
İşlem nasıl yapılır?
İşlem genellikle lokal anestezi altında çok nadir olarak da genel anestezi sonrasında yapılan bir uygulamadır. Bu uygulamada daha önceden liposuction yöntemi ile karın bölgesinden alınan yağ dokuları santrifüj, yıkama gibi bazı özel işlemlerden geçirilerek enjekte edilecek bölgeye transfer edilmek üzere uygun enjektörlere hazırlanır ve ardından bu bölgelere enjekte edilir.
Operasyon sırasında hiçbir şekilde kesi yapılmaz ve dikiş atılmaz dolayısıyla uygulama izi kalmaz. Yağ dokuları bazen bel, kalça, kol, bacak hatta gözaltı torbalarından alınabilir.
İşlem ortalama olarak 30-60 dakika arasında süren ve alanında uzman kişiler tarafından yapılması gereken bir uygulamadır. El gibi küçük bölgelere lokal anestezi altında popo, meme, kalça gibi büyük alanlara genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyathane ortamında yapılması hem hastanın konforu açısından hem de sterillik açısından önemlidir.
Operasyon sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Operasyon sonrası iyileşme sürecine ilk olarak hasta yağ enjeksiyonundan çıktıktan sonra soğuk uygulama yapılması ile başlanır. Şişliğin azaltılması ve ödemin görülmemesi ya da daha az görülmesi amacıyla soğuk uygulama yapılması önemlidir.
Soğuk uygulama jeller ya da içi buz dolu torbalar kullanılarak yapılmaktadır. Soğuk uygulama genellikle her saat 15 dakika süreyle yapılır.
İyileşme döneminde uygulama bölgelerinde bir şişlik yaşanması normaldir. Bu şişlik bir haftada kademe kademe kendiliğinden azalacaktır. Uygulamadan hemen sonraki gün duş alınmasında bir sakınca yoktur.
Uygulama bölgeleri nemlendirici kremler ile nemlendirilmelidir. Uygulamadan sonraki 4-5. günden sonra uygulama bölgelerine masaj yapılabilir. Şişliğin artmaması için aşırı sıcaktan ve buhardan korunulmalıdır.
İşlem sonrasında ameliyat tamamlanırken uygulama bölgelerine yerleştirilen küçük bantlar ameliyatın ertesi gününü değiştirilir. Doktor hastanın enfeksiyondan korunması amacıyla 5 ila 7 gün arasında antibiyotik reçete eder. Hastanın bu antibiyotiği düzenli olarak kullanılması gerekir.
Yağ Enjeksiyonu için kimler uygun birer adaydır?
Yağ enjeksiyonu elmacık kemiklerine, burun – ağız köşesini birleştiren derin çizgilere, alın, şakaklar ve kaşların arasındaki bölgeye, alt çene ucu ve köşelere, burun sırtına, dudaklara, bacak, kalça, gövde veya meme gibi bölgelere yapılır.
Yağ enjeksiyonunda amaç, bu bölgelere dolgunluk ve hacim kazandırmaktır.
Yağ enjeksiyonu yapısal nedenlerle ya da sonradan oluşan cilt altı yağ dokusunun yetersizliğine bağlı yüz bölgesinde çökmelerin belirgin olduğu kişiler için uygun bir tedavi yöntemidir.
Yağ Enjeksiyonu kimlere yapılamaz?
Operasyon özellikle diyabet, tansiyon, tiroid gibi sistemik hastalığa sahip olanlara, düzenlenmemiş şeker hastalığına sahip olanlara, hamile kadınlara, emziren kadınlara, kanama bozukluğu olan kişilere, cilt hastalığına sahip olanlara ve cilt kanserlerine, aktif enfeksiyon taşıyan veya riski bulunduran kişilere yapılamaz.
Yağ Enjeksiyonu hangi ameliyatlarla kombine olarak yapılabilir?
Yağ enjeksiyonuna karar verilirken ilk olarak plastik cerrahi uzmanı ile görüşülüp ön muayene gerçekleştirilir. Yağ enjeksiyonu çoğu zaman yüz germe, boyun germe, alt ve üst göz kapağı estetikleri ve liposuction yöntemleriyle kombine olarak gerçekleştirilir.
İşlem hangi uygulamayla kombine olarak gerçekleştirilmek istendiği önce doktora aktarılmalı ardından buna yönelik tedavi planı gerçekleştirilmelidir. Doktor hastanın kombine olarak olmak istediği uygulamaları kaldıramayacağını düşünüyorsa uygulama için onay vermeyebilir. Kombine olarak uygulanan uygulamalar sonrasında hasta doktorun uyarı ve önerilerine dikkat edip doğru bir şekilde bakım yapmalıdır.
Plastik cerrahi uzmanı ile yapılan görüşmede karar verilir. Çoğu zaman yüz germe, göz kapağı estetiği, burun estetiği gibi estetik ameliyatlarla kombine edilir ve daha başarılı estetik sonuçlar alınmasında anahtar rol oynar.
Yağ Enjeksiyonu komplikasyon riskleri nelerdir?
Yağ enjeksiyonu komplikasyon riskleri kanama, enfeksiyon, morluk, şişlik, ödem, kızarıklık, asimetri ve kontur farklılıkları, yağ dokularının beklenilenden daha hızlı eriyip kalıcılığının az olması, istenilen estetik sonucun elde edilememesi ve yağ embolisidir.
Yağ enjeksiyonu sonrasında kızarıklık, morluk, şişlik ve ödem hemen hemen tüm hastalarda görülen etkiler olup kısa süreli ve kendiliğinden geçici olduğu için endişe edilmemelidir. Yalnızca soğuk uygulama yapılabilir.
Asimetri ve kontur farklılıkları, yağ dokularının beklenilenden daha hızlı eriyip kalıcılığının az olması, istenilen estetik sonucun elde edilememesi ve yağ embolisi daha nadir görülen komplikasyonlardır. Bu komplikasyonların yaşanması durumunda ikinci bir operasyon planlaması yapılabilir.
Yağ embolisi yağ parçacıklarının damarların içine geçerek akciğer ve beyin gibi organlarda ciddi etkilere neden olmasıdır. Bu durum oldukça nadir görülmüştür.
Yağ enjeksiyonu yaş sınırı olarak diğer ameliyatlardan farksızdır. Her ameliyatta olduğu gibi yağ enjeksiyonunda da alt yaş sınırı 18'dir.
Yağ Enjeksiyonu sonrası sosyal hayata ne zaman dönülür?
Yağ enjeksiyonu sonrası birkaç gün hastanın sosyal hayatı etkilenebilir. Bundan dolayı hasta birkaç gün mutlaka yasak istirahatı sağlamalıdır. Birkaç günün ardından hasta sosyal hayatına geri dönenebilir. Bu süre kişiye bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte bazı kişiler birinci haftanın sonunda sosyal hayata dönebilirken bazı hastalar iki hafta bekleyebilir. Yağ enjeksiyonu sonrasında şişlik, morluk ve ödem görülmesi normaldir. Bu şikayetler hastanın dinlenmesi ile geçecektir.
Yaş alma, güneşin zararlı ışınları, kilo alıp verme, yer çekimi gibi çeşitli etkenler zamanla yanak bölgesinde sarkma yapıp kişiyi olduğundan yaşlı gö..
Yanak Dolgusu : Yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan kırışıklıkların tedavisi ve yüzü şekillendirmek amacıyla yapılan yanak dolgusu özellikle son yıllard..
Yanak Asma : İnsan yaş aldıkça ya da kilo aldıkça yüzü sarkmaya ve dikdörtgen görünümü oluşmaya başlar. Özellikle çene kenarlarında ve yanaktaki sarkm..
Yağ Enjeksiyonu : Günümüzün güzellik algıları yüz, popo , meme, kalça gibi bölgelerin dolgun ve hacimli görünmesini temel alıp bu bölgeleri dolgun ola..
Somon DNA : Cildimiz güneş etkisi, yaş alma, gebelik, hava kirliliği, uykusuzluk, hormonlar gibi birçok etkene bağlı olarak yıpranmaya ve matlaşmaya m..
Mineral Dolgu : Cildimiz yaş almanın yanı sıra genetik etkenler, çevresel faktörler ve yaşamsal alışkanlıklara bağlı olarak da olduğundan çok daha yaş..
Morpheus 8 : Cilt birçok nedene bağlı olarak zamanla yıpranır ve eski dinç görünümünü kaybeder. Son yılların popüler uygulamalarından biri olan ve söz..
Migren Botoksu : Kişinin yaşam kalitesini düşüren sağlık problemlerinden biri olan migren, günümüzde botoks uygulamalarıyla hafifletilebilmektedir. So..
Masseter Botoks : Botoks uygulamaları genel anlamda estetik amaçlı yapılsa da masseter botoks ile yüz inceltme hem estetik açıdan hem de sağlık açısın..
Kaş Asma : Yüzün göz, göz çevresi ve kaş bölgesi insanın mimiğini ve bakışını değiştirdiği için bu bölgenin bakışlara uygun durması oldukça önemlidir...
Jawline Çene Dolgusu : Yüzde çene hattının simetrik olması ve yüzün altın orana uyması yüz güzelliğini belirleyen önemli unsurlar arasındadır. Doğal o..
Jalupro Gençlik Aşısı : Cilt yaş alma, stres, zararlı güneş ışınları, kötü beslenme ve yaşam alışkanlıklarına bağlı olarak nemini kaybedebilir ve bunu..
IPL (Lime Light) : Çeşitli etkenlere bağlı olarak ciltte oluşan lekelenmeler, kızarıklıklar ya da kılcal damarların kendini göstermeye başlamasıyla bi..
Gençlik Serumu : Cilt çeşitli etkenlerden etkilenmeye oldukça açık olup yıpranmaya ve yaşlanmaya oldukça müsait bir yapıdır. Gençlik serumu ise özelli..
Fraksiyonel Lazer : Yaş alma, güneş ışınları, gebelik ve hava kirliliği gibi etmenlerden dolayı cilt hasar görmeye müsait özelliktedir. Kolajen üretim..
Facetite : Cilt altı dokularda çeşitli nedenlere bağlı olarak erime ve cilt gevşeklikleri yaşanır. Cilt elastikiyetinin kaybedilmesiyle birlikte yüz h..
Dudak Dolgusu : Dudaklar insan yüzünde en çok dikkat çeken bölgelerden biri olduğu için doğuştan güzel dudaklara sahip kişilerin oldukça avantajlı old..
Dudak Asma (Lip Lift) : Yaş alma ve yer çekimi etkisiyle birlikte yüz bölgesindeki özellikle göz ve dudak çevresindeki dokuların azalmasından dolayı g..
Burun dolgusu burundaki çeşitli nedenlerden dolayı kişilerin istediği estetik burun görünümüne sahip olmadığı durumlarda yapılan cerrahi olmayan bir e..
Boyun ve Gıdı Asma Estetiği : Boyun ve gıdı bölgesindeki gevşekliğin fazla olması kişiyi olduğundan yaşlı gösterebilir ve bu kişiler estetik görünümle..
Botoks : İlk kez 1970'li yıllardan itibaren uygulanmaya başlanan botoks özellikle son zamanlarda sıklıkla tercih edilen bir uygulama haline gelmiştir...
Ameliyatsız Cilt Gençleştirme : Cildimiz yaşayan bir dokudur ve biz yaş aldıkça o da bizimle birlikte yaş alır. Yaş almasına bağlı olarak da tıpkı vüc..
Accutite : Cildin yaş almaya gösterdiği bir tepki olarak göz altı torbalarının oluşmaya başlaması, cilt gevşemelerinin kendini göstermeye başlaması ve..
Yağ Enjeksiyonu : Günümüzün güzellik algıları yüz, popo , meme, kalça gibi bölgelerin dolgun ve hacimli görünmesini temel alıp bu bölgeleri dolgun ola..
Terleme Botoksu : Aşırı terleme insanların günlük hayatını, sosyal hayatını ve iş hayatını oldukça etkileyip o günden alınan verimi düşüren bir durumd..
Somon DNA : Cildimiz güneş etkisi, yaş alma, gebelik, hava kirliliği, uykusuzluk, hormonlar gibi birçok etkene bağlı olarak yıpranmaya ve matlaşmaya m..
Bodytite ile liposuction, radyo frekans dalgalarının cilde iletilmesi ve buradaki yağların alınması sonucunda düz ve sıkı bir yüzey elde etmek için ya..