
Cildimiz, dış dünya ile hassas iç ortamımız arasında bariyer görevi görürken, en çok güneş ışınları tarafından yıpratılır. Bu ışın demeti derimize temas ettikten sonra bir dizi kimyasal reaksiyonun başlamasına neden olur. Bol miktarda serbest oksijen radikalleri açığa çıkar. Cildimizin antioksidan kapasitesi, bu zararlı maddeleri etkisiz hale getirmeye çalışır. Ancak yine de cildimizdeki hücrelerde bir miktar tahribat oluşur. Normal koşullar altında bu tahribatlar zamanla onarılır.
Son 10 yıldır ozon tabakasındaki incelmeden dolayı yeryüzüne daha fazla zararlı güneş ışınları ulaşmaktadır. Geçmiş yıllara oranla derimizde oluşan tahribat miktarı artmakta, onarıma daha çok ihiyaç duymaktadır. Bu birikici etkilerin 10-20 yıl sonrasında cilt kanserlerine yol açtığı unutulmamalıdır. Cilt rengimiz ne kadar açıksa bu zararlı etkilere o kadar fazla maruz kalırız.
Zamanla cildimizde oluşan hasarları, daha iyi fark etmeye başlarız. Cildimizin kalınlaşıp donuk görünmesi, yumuşaklığının azalması, sivilcelerimizin çoğalması, güneş lekelerinin oluşması ya da artması, ince kırışıklıkların belirginleşmesi gibi çeşitli şikayetlerin biri veya birkaçı cildimizde oluşabilir.
Sağlıklı cilt;

Cildimiz üç katmandan oluşur.
- 1. Üst tabaka (epidermis)
- 2. Orta tabaka (dermis)
- 3. Cilt altı
Bu katmanlarda var olan problemler cildin sağlıksız görünmesine sebep olur.
Sağlıksız ciltteki belirtiler:

Hormonlar, sigara, zararlı beslenme alışkanlıkları, genetik faktörler de aktif cilde olumsuz etki eder. Hücrelerin görevini tam yapmasını engelleyerek ve hücreler arası uyumu bozarak cildin sağlıksız olmasına neden olmaktadır.
Cildimiz ‘’sağlıklı cilt’’ kriterlerine uymuyorsa kapsamlı bir tedaviye ihtiyacımız var demektir. Bu tedavilerin zaman alacağı ve disiplinli bir şekilde uygulanırsa en iyi sonucun elde edileceği bilinci ile tedaviye başlamalıyız.
Cildin sağlıklı hale getirilmesi için uygulanan tedavilerin başlangıç aşamasında; kuruluk, hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık gibi çeşitli yakınmalar olacak ve ortalama 10 gün devam edecektir. Yapılması gereken, cildin kademeli olarak aktif, sonra da en aktif hale getirilmesidir. Bunun için cilde, retinoik asit, hidrokinon, arbutin, C vitamini ve meyve asitleri içeren ilaç-kremler uygulanması temel tedavidir. Bu ilaç –kremlerin kombinasyonu ve dozu kişiye özgü planlanır. Cildin aktif hale getirilmesi programı ortalama 6 hafta kadardır. Sonrasında kişinin problemine yönelik tedaviler planlanır. Kişiden kişiye değişmekle beraber, temel tedaviler şunlardır:
