Kadın vücudu kıvrımlı ve yuvarlak hatlar içerirken, erkek vücudu düz ve köşeli hatlara sahiptir. Belirgin hacme sahip meme ve kalçalar, kadın vücudunun belirleyici özelliklerindendir. Basenlerde, kalçanın bel ile birleştiği yerde (sakral bölge), belde aşırı yağ birikmeleri ve kilo alıp verme sonucu deride meydana gelen gevşemeler kalçanın estetik görünümünün bozulmasına sebep olur. Kalça şekillendirmede;
- Yağ enjeksiyonu ile kalça hacmi ve konturunun sağlanması,
- Silikon protezler ile kalça şekillendirme,
- Liposucion,
- Kalça germe,
- Kalçadaki çöküntülerin giderilmesi için yapılan cerrahi müdahaleler,
Kullanılabilen yöntemlerden olup, hastanın ihtiyacına yönelik uygulamalar yapılır.
Pratikte en sık kullanan yöntem liposuction ve yağ enjeksiyonu ile kalça şekillendirmedir. Yağ fazlalığı olan bölgelerden liposuction ile yağ alınır, çöküntü olan bölgeye bu yağlar özel bir işlemden geçirilerek verilir.
Ancak çok fazla sarkması olan hastalarda kalça germe ameliyatı kaçınılmazdır.
Vücudunda yeteri kadar yağ olmayan veya Latin ırkındaki kadar yuvarlak ve çıkıntılı kalçalar isteyen hastalarda silikon protez ile kalçaya volüm ve şekil verilir. Kalçaya silikon protez (implant) ameliyatı sağ ve sol kalça arasındaki kıvrımdan yapılan yaklaşık 7 cm.’lik bir kesi ile gerçekleştirilir. Silikon protez, cilt altına, kas zarı (faysa) altına veya kas içine yerleştirilebilir. Ancak iyi sonuç ve istenmeyen sonuçlardan hastanın korunabilmesi için uygun vakalarda kas içi uygulamalar tercih edilir. Ameliyattan sonra özel bir bandaj yapılır ve hastanın bacakları belden ve dizden bir miktar kıvrık sırtüstü veya yan yatması önerilir. Yüzüstü yatma çok fazla önerilmez. Çünkü sinirler etrafında biriken ödem sebebiyle sinirlere bası olup ağrıya sebep olabilir. Ameliyat bitiminde, bir adet silikon dren (borucuk) yardımıyla içeride birikebilecek kan ve sıvının dışarıya alınması sağlanır. Birkaç gün sonra bu dren çekilir. Hasta ikinci gün yürümeye başlayabilir. Ameliyattan sonra erken dönemde, kan veya sıvı birikmesi, enfeksiyon, yara ayrışması; geç dönemde ise kalçada rahatsızlık veya gerginlik hissi, deride çatlaklar, implantın dışarıdan fark edilebilmesi gibi istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilmekle beraber, çok büyük olmayan protezlerin kullanılması, dren uygulanması, ameliyatın titiz bir cerrahi teknikle yapılması sonucu bu gibi komplikasyonlar çok daha nadir görülür.